Blender ręczny czy kielichowy? Który jest bardziej uniwersalny?

Warzywne pasty, soczyste koktajle, puszysta piana z białek, kruszenie lodu… To wszystko po naciśnięciu jednego guzika zrobi za nas blender. Ale jaki model wybrać: ręczny czy kielichowy? Który będzie lepszym pomocnikiem w kuchni i który powinien wybrać kulinarny laik? Dziś porównujemy te dwa sprzęty i sprawdzamy, jaki rodzaj blendera sprawdzi się najlepiej.

Blender ręczny – niewielki, lekki, tani

W czyim przypadku najlepiej sprawdzi się blender ręczny? Zanim odpowiemy na to pytanie, najpierw przyjrzyjmy się samemu sprzętowi. Jak działa i przy jakich kuchennych zadaniach będzie najbardziej pomocny?

Blender ręczny jest zbudowany z dwóch części: rączki oraz końcówki miksującej. W wielu modelach końcówkę możemy odczepić i zastąpić ją inną, np. przeznaczoną do ubijania piany. Często w zestawie znajdziemy też pojemnik, z którym np. rozdrobnimy orzechy czy utrzemy pastę i kielich do przygotowywania smoothies. Zobacz nasze propozycje blenderów ręcznych i sprawdź, który przypadnie Ci do gustu.


Jakie są zalety blendera ręcznego?

– Jest mały. Z powodzeniem przechowasz go nawet w małej kuchni. Nie zajmie dużo miejsca ani na blacie.
– Jest lekki i poręczny. Co tu dużo mówić, jego przenoszenie nie sprawi Ci problemu, tak samo jak używanie.
– Do blendowania mniejszej ilości produktów. Gotujesz dla jednej lub dwóch osób? Model ręczny będzie idealny. Zrobisz w nim pastę kanapkową czy pesto na obiad.
– Cicho pracuje. Duża część modeli zbytnio nie hałasuje i nie przeszkadza podczas działania.
– Jest tańszy. Ręczne blendery są z reguły tańsze od kielichowych modeli.


Wady blendera ręcznego

– Niższa moc. Z reguły modele ręczne mają mniejszą moc od kielichowych i mogą nie poradzić sobie z rozdrobnieniem wszystkich produktów lub zajmie im to nieco dłużej.
– Krótki czas pracy. Blendując przy pomocy sprzętu ręcznego, trzeba go co jakiś czas wyłączać, by nie doprowadzić do jego przegrzania.

Blender kielichowy – stabilny i dokładny

Blender kielichowy jest sprzętem stacjonarnym. Najlepiej więc przeznaczyć dla niego stałe miejsce na kuchennym blacie – jest zbyt duży i ciężki, by każdorazowo wyjmować go z pudełka czy z szafki. Jest on dość masywny, dzięki czemu nie musimy trzymać go podczas pracy. W blenderze przygotujemy wszelkiego rodzaju koktajle czy zupy, a także wymieszamy niezbyt gęste ciasto. Jeśli szukasz modelu dla siebie, zajrzyj do propozycji blenderów kielichowych i zobacz, który z nich sprawdzi się w Twojej kuchni.


Co zaliczymy do zalet blendera kielichowego?

– Duża pojemność. Bez problemu zblendujemy w nim porcję koktajlu dla kilku osób czy mały garnek zupy.
– Samodzielna praca. Możemy włączyć blender i sami zająć się innymi zadaniami.
– Bezpieczeństwo. Noże są ukryte w kielichu, dzięki czemu prawdopodobieństwo zacięcia się nimi jest bardzo małe.


Jakie wady ma blender kielichowy?

– Zajmuje dużo miejsca. Modele kielichowe są zbyt duże i ciężkie by przenosić je za każdym razem, gdy chcemy ich użyć. Przez to wygospodarowanie dla nich stałego miejsca na blacie jest niezbędne.
– Jest trudniejszy do czyszczenia. Dotarcie do zakamarków kielicha może być wyzwaniem – czyści się go zdecydowanie trudniej niż modele ręczne.
– Wyższa cena. Zazwyczaj sprzęty kielichowe to większa inwestycja w porównaniu do blenderów ręcznych.

Czy zdecydowałeś już, który rodzaj blendera będzie dla Ciebie lepszy? Jeśli chcesz przejrzeć różne propozycje, sprawdź sprzęty małego AGD do kuchni i zdecyduj, który z nich będzie dla Ciebie pomocny.

(materiał partnera)