Dysfagia – choroba nie tylko osób starszych

Problemy z przełykaniem mogą pojawić się w różnym wieku. Często za przyczynę uznaje się choroby gardła i przełyku, jednak dysfagia może mieć zupełnie inne podłoże.

Jest chorobą nie tylko osób starszych, zdarza się także u dzieci.

Dysfagia – przyczyny

Dysfagia nie jest samodzielną chorobą, jest raczej skutkiem ubocznym innych chorób. Stąd ustalenie przyczyn dysfagii de facto polega na prawidłowym zdiagnozowaniu choroby, z jaką boryka się pacjent. Dysfagia może mieć różnorakie podłoża, od całkiem niewinnych, łatwych do wyleczenia chorób, aż do nowotworów i deformacji przełyku po wypadkach komunikacyjnych. Bywa też i tak, że dysfagia jest skutkiem problemów o charakterze psychicznym. W takim wypadku niezbędna jest pomoc terapeuty.

Najczęstszą przyczyną dysfagii są choroby przełyku i gardła, ale może być też ubocznym skutkiem udaru, radioterapii, choroby nowotworowej bądź choroby Parkinsona. W przypadku dzieci dysfagia jest najczęściej powiązana z dziecięcym porażeniem mózgowym lub wrodzoną deformacją przełyku (Zobacz: Dysfagia u dzieci – jak sobie z nią poradzić?).

Dysfagia – objawy

Objawy dysfagii pasują do wielu innych schorzeń. Są dość niejednoznaczne i łatwo je przeoczyć. Tylko wnikliwa i długotrwała obserwacja może pomóc w prawidłowym zdiagnozowaniu schorzenia. Dysfagia charakteryzuje się między innymi tym, że objawy mają charakter cykliczny i występują dość często. Innymi słowy – tu ilość liczy się bardziej niż jakość.

Duszności przy jedzeniu, nawracające odruchy wymiotne, kaszel podczas jedzenia, częste zachłystywanie się to najpowszechniejsze i dość oczywiste objawy dysfagii, oczywiście pod warunkiem ich stałego występowania. Zanim jednak do nich dojdzie, może pojawić się chrypka, zgaga, uczucie przeszkody w gardle i czkawka. Objawy te pojawiają się niezależnie od posiłków i dlatego bardzo często są mylnie interpretowane. Za mocno niepokojący trzeba uznać ból przy przełykaniu (często o jego podłoże podejrzewa się choroby gardła, między innymi przewleką anginę).

Zaawansowana dysfagia objawia się wyciekiem śliny z ust, wypadaniem pożywienia, wydłużonym czasem jedzenia, unikaniem pokarmów twardych wymagających długiego gryzienia i żucia, utratą apetytu i w konsekwencji spadkiem wagi.

Dysfagia – leczenie

Leczenie dysfagii to proces bardzo trudny i złożony. Ponieważ to nie tyle choroba, co skutek uboczny, nie ma na nią jednego, konkretnego lekarstwa. Leczenie dysfagii polega głównie na zdiagnozowaniu i wyleczeniu źródła choroby pierwotnej. Dodatkowo można próbować łagodzić objawy dysfagii poprzez stosowanie odpowiedniej diety. W założeniu powinna to być dieta łatwa do przełykania, a więc bez pokarmów twardych, które trzeba długo rozgryzać a później żuć. Zdecydowanie lepiej przejść na pokarmy o konsystencji płynnej i półpłynnej, nie będzie przesadą przygotowywanie pokarmów papkowatych. Dobrze sprawdzają się wszelkie koktajle, potrawy, które można zblendować, warzywa rozgniecione praską, zupy-kremy, miękkie owoce, gotowane warzywa.

Szczegółowe zasady komponowania diety dla osób borykających się z dysfagią można znaleźć w dziale dysfagia na zywieniemaznaczenie.pl.

(materiał partnera)