Adaptacja budynku przy ulicy Ziemowita jest na ukończeniu. We wrześniu pojawią się tu uczniowie

Adaptacja zabytkowego budynku przy ul. Księcia Ziemowita 12 na potrzeby Państwowej Szkoły Muzycznej coraz bliżej końca. Od września w nowej lokalizacji uczniowie PSM będą mieli do dyspozycji dwa razy więcej przestrzeni niż obecnie.

 

We wrześniu sfinalizowana ma zostać przebudowa zabytkowego budynku przy ul. Ziemowita na potrzeby Państwowej Szkoły Muzycznej (fot. M. Buksa/UM Gliwice)

Już przed miesiącem – gdy do początku roku szkolnego 2022/2023 pozostawało nieco ponad 100 dni – młodzi muzycy symbolicznie żegnali się z dotychczasową siedzibą szkoły przy ul. Siemińskiego. Pisaliśmy o tym tutaj (mamy też nagrania).

Nowa siedziba Szkoły Muzycznej

Modernizowany dla PSM gmach przy ul. Księcia Ziemowita 12 składa się z dwóch pięter i trzech segmentów. Powstają tam wygodne i funkcjonalne sale dydaktyczne, sale prób dla orkiestry i chóru oraz biblioteka. Aranżowana jest też sala koncertowa z prawdziwego zdarzenia, mogąca pomieścić na widowni 300 słuchaczy. Przemieszczanie się pomiędzy piętrami ułatwi osobom z niepełnosprawnościami nowa winda, pozwalająca także na transport instrumentów.

W głównym budynku szkolnym cały czas prowadzone są prace związane z montażem ścian i tzw. przedścianek w systemie suchej zabudowy, podwieszaniem sufitów kasetonowych, malowaniem wnętrz i układaniem parkietów. Równocześnie trwa montaż drzwi do pomieszczeń wewnętrznych, wstawiane są nowe okna i parapety wraz z obróbkami. W części budynku nadal układane są płytki, a na korytarzach uzupełniana jest dodatkowo posadzka z lastriko.

Zakończono już etap robót instalacyjnych – obecnie prowadzone są próby i badania, a także rozruchy poszczególnych instalacji.

Na klatkach schodowych fachowcy zajmują się czyszczeniem i zgodnymi ze sztuką przeróbkami balustrad. Uzupełniana i czyszczona jest także zabytkowa elewacja z cegły od strony ul. Księcia Ziemowita. Renowacji poddawane są również główne drzwi wejściowe do gmachu.

W drugim segmencie, w którym powstaje sala koncertowa, kontynuowane są prace przy poszczególnych instalacjach i montażu aluminiowej ślusarki przeszklonej fasady. W pomieszczeniach sanitarnych układane są płytki. Gruntownie czyszczona i uzupełniana jest także ceglana elewacja obiektu.

W sali koncertowej zainstalowany zostanie wkrótce nowoczesny system audio-wideo składający się z systemu nagłośnienia, systemu cyfrowej transmisji sygnałów wraz z konsoletą foniczną, zestawu mikrofonów przewodowych i bezprzewodowych oraz systemu projekcji i podglądu wideo

– podkreśla Mariusz Komidzierski, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów Urzędu Miejskiego w Gliwicach.

Zadaniem pasywnego systemu nagłośnienia frontowego będzie równomierne pokrycie dźwiękiem widowni oraz zapewnienie odpowiedniego wskaźnika zrozumiałości mowy podczas wszystkich wydarzeń organizowanych w sali. Głównymi elementami systemu będą dwa szerokopasmowe głośniki zawieszone po lewej i prawej stronie sceny (nad jej krawędzią) oraz dwa głośniki niskotonowe, zlokalizowane pod sceną i odpowiedzialne za uzupełnianie pasm o niskich częstotliwościach. Zasili je wielokanałowy wzmacniacz mocy. Dodatkowym elementem będą aktywne monitory odsłuchowe dla artystów przebywających na scenie.

Występującym w sali uczniom nie zabraknie przewodowych i bezprzewodowych mikrofonów wokalnych i instrumentalnych o różnych charakterystykach kierunkowości oraz o różnych czułościach. Do szkoły dostarczony zostanie również szereg akcesoriów scenicznych oraz odtwarzacz-rejestrator sygnałów fonicznych.

Za wyświetlanie obrazów na wielkoformatowym ekranie w sali koncertowej będzie odpowiadał system projekcji wyposażony w projektor instalacyjny, łączący się z serwerem wideo, kamerą obrotową bądź mobilnymi źródłami sygnału wizyjnego.

System podglądu wideo będzie natomiast przeznaczony do wyświetlania akcji dziejącej się na scenie na monitorach rozmieszczonych na zapleczu sceny i w garderobach.

Na tym nie koniec – prace prowadzone są bowiem także na szkolnym dziedzińcu. W ramach zagospodarowania terenu wykonywana jest podbudowa pod przyszłe chodniki i 61 miejsc postojowych, w tym 2 dla osób z niepełnosprawnościami. Układane są obrzeża, kostka ekologiczna i geokraty, trwają roboty instalacyjne. Docelowo przebudowane zostanie też oświetlenie gmachu i zjazd z ul. Królowej Bony.

Inwestycję realizuje firma Milimex SA z Siemianowic Śląskich, inżynierem kontraktu jest gliwicka spółka Inwestycje, Budownictwo, Handel „Inwest-Complex”. Przebudowa prowadzona jest pod nadzorem konserwatora zabytków. Jej szacunkowy koszt to już około 25 mln zł.

(żms)/UM Gliwice
fot. UM Gliwice/M. Buksa

16 komentarzy
 najwyżej ocenione
od najnowszych    chronologicznie 
Inline Feedbacks
View all comments
AndrzejD
20/06/2022 18:59

A czy wiadomo już kto przytuli ten ładny budyneczek byłej już szkoły muzycznej ? Co typujecie ? Radan,? PWiK ? Kuria ? ŚSM czy inne pasożyty ?

WD-40
20/06/2022 21:14
W odpowiedzi na  AndrzejD

Najpierw trzeba trochę zbić jego wartość. Jak to robi miasto? Zaniechaniem.

Obserwując
21/06/2022 12:19
W odpowiedzi na  AndrzejD

Będzie stał i niszczał.Po glajwicku.

WD-40
20/06/2022 21:17

Lista ustrojstw w jakie będzie wyposażona „nowa” szkoła jest imponująca, jednak ja mam pytanie. Co stało na przeszkodzie, aby starą szkołę na bieżąco doposażać w te „najnowsze” wodotryski?

Wrzodzisław
22/06/2022 14:05
W odpowiedzi na  WD-40

PRZESTRZEŃ. A dokładnie to jej brak. Ciasne pomieszczenia, zupełnie niedostosowane do funkcji szkoły muzycznej, nie były w stanie pomieścić samych klas. Ćwiczeniówki perkusji – wyłącznie w piwnicach. Innych ćwiczeniówek w ogóle brak. Ognisko muzyczne gnieździło się na poddaszu, gdzie skosy były takie, że każdy o wzroście >190 cm chodził pochylony. Wąskie korytarze (wyjąwszy jeden ciąg schodów w głównym hallu) z trzeszczącymi, drewnianymi schodami – trzeba było cyrkowych sztuczek, żeby wnosić wyżej instrumenty.

Obserwując
21/06/2022 12:18

Będą mieli ładnie wyremontowane miejsce do brzdąkania.A poprzedni budynek będzie stał i niszczał tudzież kupi go jakiś deweloper i postawi klocka z garażami podziemnymi.

Urko
20/06/2022 10:05

A’propos tytułu. Nie wiem czy określenie „słuchacz” dla określenia ucznia szkoły muzycznej jest właściwe. Mam takie wrażenie, że uczniowie tej szkoły uczą się tam raczej odwrotności „słuchania” . Chyba.

M.
20/06/2022 16:15
W odpowiedzi na  Urko

Pisano o sali koncertowej w kontekście słuchacz.

Ampuła
20/06/2022 09:41

Relacja ani nie zająknęła się o ścieżkach rowerowych.
Czyżby nie powstawały wewnątrz, na zewnątrz, w głąb i dookoła budynku?! A przecież rower jest idealnym środkiem transportu kontrabasu między kondygnacjami. Szerokie korytarze szkolne aż proszą się, aby je wypełnił intensywny ruch rowerowy uczniów i pedagogów. W niszach pod łukami świetnie pomieszczą się instalacje stacji pompowania z zestawem kluczy i girlandami rezerwowych dętek.
Na sali, wielkiej i błyszczącej tak jak nocne Buenos Aires, kolumnadę niech uzupełnią liczne stojaki. Wyspawane ze złomu instrumentów metalowych.

Rasialdo
20/06/2022 12:55
W odpowiedzi na  Ampuła

Humor na poziomie polskiego stan-up’u

życie
21/06/2022 19:09
W odpowiedzi na  Rasialdo

Jak dla mnie obłąkany koleś z literackim talentem

dzzzz
20/06/2022 12:58
W odpowiedzi na  Ampuła

Jakaś obsesja…?

out
20/06/2022 14:13
W odpowiedzi na  dzzzz

On przerwał leczenie i takie są skutki

Dok
20/06/2022 17:29
W odpowiedzi na  dzzzz

to już zaawansowana rowerofobia ,psychiatryk jak najbardziej wskazany.

SS3
20/06/2022 18:11
W odpowiedzi na  dzzzz

Trauma z dzieciństwa, nawet o tym piosenkę nagrano:
Kukiz i Piersi – Rowerek

Ale o co chodzi?
20/06/2022 17:27
W odpowiedzi na  Ampuła

Tak się dzieje, jak ktoś za bardzo odleci