Kebab – mieszanka kultur, mieszanka smaków

Turecki posiłek to połączenie historii oraz geografii tego kraju. Losy na przestrzeni setek lat oraz wędrówki ludności do sąsiadujących państw miały ogromny wpływ na to jak obecnie wygląda turecka kuchnia.

Wystarczy jedno spojrzenie na tureckie menu by dostrzec podobieństwa z innych kuchni. W szczególności widać wpływy z Grecji i Bułgarii. Losy tych państw wielokrotnie się ze sobą spłatały, czasem nawet spotykali się na wojennej ścieżce. Wyniki tych spotkań i potyczek można zaobserwować na tureckim stole. Dobrym tego przykładem jest kawa po turecku, która do złudzenia przypomina tą z Grecji, choć wszyscy twierdzą, iż nie mają one ze sobą nic wspólnego. Na tym podobieństwa się nie kończą. Sąsiedztwo Grecji, Bułgarii, Gruzji, Armenii, Syrii, Iranu i Iraku sprawiają, że jest to kuchnia zróżnicowana i pełna kulinarnych niespodzianek.

Łagodniejsza Europa

W tej części Turcji, która znajduje się bliżej Europy, serwuje się dania delikatniejsze w smaku z bardziej wyszukanymi dodatkami. Dobrym tego przykładem jest Stambuł, gdzie popularne są bakłażany, grillowane ryby czy iskender kebab z jogurtem, sosem pomidorowym i roztopionym masłem. W regionie Morze Egejskiego potrawy przypominają kuchnię śródziemnomorską, więc pojawia się w nich więcej owoców morza, szaszłyki z jagnięciny w marynacie z kminkiem, oregano oraz ostrą papryką a także słodki kajmak na deser. Warto też spróbować tamtejszych ryb oraz Tandil kebab, czyli jagnię pieczone w specjalnym piecu, często podawane z sałatką z białej fasoli. W menu pojawia się też zupa z soczewicą i faszerowane żeberka. Na południu Turcji popularne są owoce cytrusowe, dżemy nie tylko na słodko oraz dużo aromatycznych ziół.

Brama do Azji

Im dalej na wschód tym kuchnia turecka staje coraz ostrzejsza i bardziej wyrazista. Zioła są tu zastępowane mieszance papryki i kminu a ryż schodzi na boczny plan, gdyż pojawia się kasza bulgur. Nawet kebaby są tutaj mocniej przyprawione. Pod względem smaku jest już tutaj bliżej do orientu a to za sprawą takich potraw jak np. hummus, czyli pasta z ciecierzycy, sezamu i czosnku. Jako przekąskę podawane są włoskie orzechy oraz owoce granatu a na deser bardzo słodkie, ciągnące się lody – Kahramanmaras lub Baklawa. Zanim jednak odwiedzisz Turcje i skosztujesz ich kuchni zapoznaj się z nią w Krakowie, Łodzi lub Gdyni za pośrednictwem sieci Zahir Kebab, z której zamówisz poprzez stronę PizzaPortal.pl.  

(materiał partnera)