Dobiegają końca prace przy przebudowie dawnych stajni przy ulicy Akademickiej, zaadaptowanych na Studenckie Centrum Kreatywności. W przyszłości będzie to miejsce organizacji spotkań, prezentacji, wystaw oraz promocji stworzonych przez studentów projektów i prototypów.

 
Obiekt, który znajduje się naprzeciwko rektoratu oraz Wydziału Górnictwa, Inżynierii Bezpieczeństwa i Automatyki Przemysłowej, był opuszczony i nieużytkowany od lat, z częściowo zawalonym dachem. Adaptacja uchroniła go przed rozbiórką. Warto dodać, że stajnie nie były wpisane do rejestru zabytków.

Budynek został zakupiony przez Politechnikę Śląską, w ten sposób zatrzymano jego dalszą degradację i „uratowano”, dając szansę na „nowe życie” i nową jakość. Obiekt został adaptowany i nadbudowany dla potrzeb nowoczesnego obiektu przeznaczonego dla studentów Uczelni

– informował we wrześniu ub. r. dziekan Wydziału Architektury, prof. Klaudiusz Fross.


Przypomnijmy, że charakterystyczny ceglany budynek stanowił w przeszłości część remizy strażackiej. Na podstawie analizy map jego powstanie określono na lata między 1920 a 1934. Jego lokalizacja na wejściu na teren kampusu akademickiego zrodziła zainteresowanie Politechniki Śląskiej. W 2019 roku miasto zdecydowało się przekazać uczelni obiekt za 5% wartości (54 tys. złotych).

Kosztowna inwestycja rozpoczęła się około roku temu

Przebudowę stajni rozpoczęto po skomplikowanym procesie projektowania, wielu wariantach i zmianach oraz kłopotliwych uzgodnieniach. Inwestycję realizuje Mostostal Zabrze GPBP, który w przetargu zaoferował wykonanie prac za blisko 15 mln zł. – Na etapie projektu wykonawczego studenci Politechniki różnych kierunków, w tym architektury, mieli okazję w ramach zajęć PBL opracować wytyczne i koncepcje do realizacji dla instalacji i architektury wnętrz – dodał dziekan.

W celu poprawy funkcjonalności budynku koniecznością było podniesienie kondygnacji środkowej, która pierwotnie miała około 1,5 m. Obecnie część środkowa w formie szklanej bryły z wtopionymi w szkło panelami fotowoltaicznymi, o konstrukcji żelbetowo-stalowo-aluminiowej, wyrównana została wysokością do bocznych skrzydeł. Wszystkie detale ceglane zostały pieczołowicie odrestaurowane.

Studenckie Centrum Kreatywności służyć będzie do pracy własnej, grupowej, spotkań, prezentacji, wystaw oraz promocji stworzonych przez studentów projektów i prototypów.

Program funkcjonalny zawiera m.in. pracownie druku 3D, materiałotekę, pokoje pracy indywidualnej, stanowiska pracy grupowej, salę multimedialną, sale spotkań i prezentacji, galerie, strefę ogólnodostępną. Student w holu na monitorze będzie mógł rezerwować przestrzeń, z której chce skorzystać i czasowo użytkować. Obiekt wyposażony został w wiele innowacyjnych rozwiązań architektonicznych i instalacyjnych, które mają inspirować do twórczych działań.

Politechnika Śląska informuje, że projekt nie został jeszcze ukończony, można jednak podejrzewać, że prace są na ukończeniu (ich realizacja miała zająć 12 miesięcy) i niebawem nastąpi jego otwarcie.

(żms), mat. polsl.pl
fot. 24GLIWICE/ŁG

Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
46 komentarzy
 najwyżej ocenione
od najnowszych    chronologicznie 
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze