Nowe centrum logistyczno-magazynowe w Gliwicach już działa. Zatrudnienie znajdzie tam 200 osób

Centrum logistyczno-magazynowe Transgourmet Foodservice w Sośnicy jest gotowe i rozpoczęło już realizację dostaw. Nakładem 180 mln zł przy ulicy Sikorskiego wybudowano obiekt o powierzchni 19 tys. m², wyposażony w 14 tys. miejsc paletowych i 58 ramp przeładunkowych.

 

Prace projektowe i budowlane zrealizowała firma MOSTOSTAL Zabrze GPBP, a inwestorem zastępczym była poznańska spółka KKBud. Centrum powstało w miejscu dawnego Pola Wschód Kopalni Sośnica, za budynkiem cechowni. Jego uruchomienie ma zapewnić łatwiejszy dostęp do pełnego asortymentu spożywczego i przemysłowego dla klientów gastronomicznych z południowej Polski.

Magazyn Transgourmet Foodservice w Gliwicach będzie obsługiwał przede wszystkim aglomeracje śląską, krakowską i wrocławską, a także regiony z całoroczną ofertą turystyczną: Tatry, Sudety czy Beskid Śląski.

– Dla klientów prowadzących lokale gastronomiczne i punkty zbiorowego żywienia pochodzących z tych regionów oznacza to jeszcze szybsze dostawy od sprawdzonego dystrybutora. Transgourmet Foodservice będzie realizowała zamówienia nawet 6 dni w tygodniu przy pomocy własnej, nowoczesnej floty wielokomorowych samochodów dostawczych – informuje biuro prasowe spółki.


Przestrzeń magazynu ułatwi składowanie towarów o różnych wymaganiach temperaturowych, a także umożliwi sprawne zarządzanie powierzchniami poszczególnych stref w zależności od aktualnych potrzeb. Obiekt jest podzielony na 4 strefy o różnych temperaturach: -22˚C, 0-2˚C, 2-6˚C oraz >16 ˚C. Centrum zostało zaprojektowane z zachowaniem najwyższych standardów oraz zgodnie z najnowszymi wytycznymi. Umożliwi to m.in. wykorzystanie procesu odzysku ciepła z urządzeń chłodniczych, co z kolei ograniczy wpływ jego funkcjonowania na środowisko.

Oprócz tego w obiekcie zastosowano instalację fotowoltaiczną wykorzystującą energię słoneczną. Dodatkowo na terenie zewnętrznym zamontowano ładowarki samochodów elektrycznych dla floty obsługującej magazyn.

Otwarcie Centrum Logistyczno-Magazynowego Transgourmet Foodservice wiąże się z powstaniem nowych miejsc pracy. W początkowej fazie firma planowała zatrudnienie 70 osób, jednak docelowo zostanie tam utworzonych ponad 200 stanowisk.

(żms)

17 komentarzy
 najwyżej ocenione
od najnowszych    chronologicznie 
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze