Z czym podawać łososia, aby podkreślić smak tej wyjątkowo zdrowej ryby?

Jak powszechnie wiadomo, ryby są mocnym fundamentem zdrowej i zbilansowanej diety każdego z nas. To od nas zależy, czy w naszym wózku sklepowym znajdzie się właśnie łosoś – król w swojej dziedzinie. Wielu z nas unika zakupu tej bogatej w witaminy ryby. Boimy się, że wyjdzie mdła i bez smaku. A wcale taka być nie musi! Co warto wiedzieć, aby smak naszego łososia zachwycił nawet najbardziej sceptycznie nastawionych do owej ryby smakoszy?

 

Łosoś pieczony – dla fanów zdrowej ryby z piekarnika 

Łosoś z natury jest rybą dość tłustą. Nie wysuszy się szybko na wiór, o ile nie przesadzimy z czasem pieczenia ryby w piecu. Warto użyć folii spożywczej – upiecze się wtedy równomiernie i zachowa swoją naturalną soczystość. A co z przyprawami? Trzeba uważać, gdyż łatwo przedobrzyć i całkowicie zabić smak tej zdrowej i wyjątkowej ryby. Najbezpieczniej dodać do ryby odrobiny oliwy z oliwek, szczyptę soli i plasterek cytryny. Jest to bezpieczny wybór, co nie oznacza, że jest zły. Pójście w klasykę jest często niedoceniane. Czasami najlepiej postawić właśnie na nią, niż przesadzić. Możemy być wtedy pewni, że dodane przyprawy podbiją i podkreślą smak naszego łososia, a zapach po wyjęciu z pieca będzie rozpieszczał nasz zmysł węchu.

Postaw na jakość – gazetka Aldi poleca

Nic się jednak nie uda bez dobrej jakości ryby. Trzeba zaznaczyć to od razu, bo żadne przyprawy i sposób przyrządzenia nie uratuje lichej jakości kawałka łososia. Warto odwiedzić zaufany sklep rybny bądź sklep, w którym mamy pewność co do jakości produktów. W tym celu poleca się chociażby gazetka Aldi. Ważne, żeby mieć pewność, iż nasz kawałek ryby nie jest zepsuty. W tym przypadku pomocny będzie test zapachowy. Na co warto zwrócić jeszcze uwagę? Na pewno na obszar połowu, pełną nazwę ryby na opakowaniu i oczywiście data przydatności do spożycia. Nasze zaufanie do producenta przede wszystkim pokaże jak dobrego łososia uda nam się przyrządzić. 

Łosoś wędzony królem promocji w gazetkach 

Na łososiu z piekarnika świat się nie kończy. Łosoś wędzony jest dość charakterystyczny w smaku, co daje mu duże pole manewru. Sprawdzi się świetnie w sałatce jak i tarcie. Nasz obiad stanie się bombą witaminową, przy czym walory smakowe wcale nie będą ujemne, a wręcz przeciwnie. Roladki z łososia wędzonego w tortilli również będą świetnym pomysłem. Jednak nie zawsze mamy tyle czasu. Co na szybko dorzucić do wędzonego łososia aby podkreślić jego smak? W każdej sytuacji sprawdzą się pomidorki koktajlowe, jajko, suszone pomidory, a nawet zielony ogórek. A kiedy najdzie nas ochota na zwykłą kanapkę, warto wzbogacić ją właśnie o wędzonego łososia. Zwykła kanapka stanie się wtedy pożywną przekąską. Z taką klasyką dodatków do naszej ulubionej ryby nigdy nie zaliczymy kulinarnej wtopy. 

Już nie masz wymówek, kiedy Aldi proponuje ci zdrowie

Kiedy zastosujesz się do wytycznych na sprawdzonego łososia w różnej postaci, na stałe zagości on w twojej kuchni. Moc witamin tej niezwykle zdrowej i pysznej ryby zaopatrzy twój organizm we wszystko co najlepsze. Warto na bieżąco rozglądać się za częstymi okazyjnymi cenami, wiele sklepów na wejściu wystawia szyld promocja na łososia, ponieważ ryba ta stała się bardzo popularna i rozchwytywana. Nie ważne jakie przyprawy i produkty odpowiadają nam najbardziej przy doprawianiu łososia. Ważne, że coraz częściej po niego sięgamy!

materiał partnera