Przed Tobą krótki poradnik kuchenny dotyczący tego, jakie urządzenia i gadżety warto wykorzystać, by ułatwić sobie gotowanie i przechowywanie jedzenia. Sprawdź, co może Ci się przydać!
Sprzęty, które oszczędzają czas przy codziennym gotowaniu
Na rynku znajdziesz szereg nowoczesnych urządzeń, których celem jest maksymalne ułatwienie Ci pracy w kuchni. Są to więc na przykład inteligentne multicookery z funkcją podgrzewania jedzenia, siekania, mieszania i blendowania jednocześnie. Oferują one możliwość wykonywania wielu różnych czynności z użyciem tylko jednej maszyny – oszczędzasz więc dużo miejsca, choć cena takich urządzeń bywa wysoka.
Warto także zwracać uwagę na nowe odsłony tradycyjnych sprzętów, do których wprowadzono unowocześnienia na miarę współczesności, na przykład czajnik z regulacją temperatury. Powszechnie używany i znany sprzęt zyskał nową funkcjonalność, która pozwala Ci na przygotowanie wody o dokładnie takiej temperaturze, jakiej potrzebujesz – nie zawsze jest to przecież wrzątek.
Warto wybierać takie urządzenia, z których realnie skorzystasz. Zastanów się więc, jakich użyteczności brakuje Ci w Twojej kuchni i sprawdź w dobrym elektromarkecie, co możesz kupić, by ułatwić sobie życie!
Jak przechowywać żywność, by ograniczyć marnowanie?
Obecnie dużo mówi się o niemarnowaniu żywności i odpowiedzialnym podejściu do wykorzystywania zasobów planety. Wiąże się z tym, na przykład, przemyślane robienie zakupów i planowanie posiłków tak, by nie wyrzucać jedzenia. Warto jednak wiedzieć, że przechowywanie jedzenia ma tak samo duże znaczenie, wszak jeśli długo pozostanie świeże, nie będzie trzeba go wyrzucać.
Fantastycznym urządzeniem jest domowa zgrzewarka próżniowa, z pomocą której możesz hermetycznie i szczelnie zapakować jedzenie, w tym nawet gotowe dania. Kotlety, ugotowane warzywa, całe porcje obiadu i co tylko chcesz – żywotność każdego produktu i dania zostanie przedłużona. Wystarczy umieścić jedzenie w woreczku i zgrzać z pomocą urządzenia, następnie przechowywać w lodówce.
Plusem urządzenia jest też to, że z jego pomocą możesz przygotować mięso i inne produkty do gotowania w formie sous-vide, czyli w kąpieli wodnej o niskiej temperaturze. Proces wymaga zgrzania produktu w szczelnej formie zamkniętego worka i to właśnie możesz osiągnąć przez użycie zgrzewarki domowej.
Warto też dobrze organizować swoją lodówkę. Raz dziennie zrób przegląd tego, co się w niej znajduje i produkty, którym kończy się data ważności wystaw do przodu. Unikniesz sytuacji, w której zapomniane potrawy i produkty psują się, bo ich po prostu nie zauważasz.
Zioła dobrze jest przechowywać owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym, używaj także pojemników szklanych lub plastikowych do przechowywania aromatycznych dań i składników. Dzięki temu inne produkty w lodówce nie przejdą ich zapachem, co mogłoby spowodować konieczność pozbycia się ich ze względu na zmieniony smak.
Inteligentna kuchnia – kiedy technologia jest nieoceniona
Niektóre rozwiązania technologiczne mogą naprawdę pomóc Ci w codziennym funkcjonowaniu. Przykładem mogą być inteligentne lodówki połączone z aplikacją – tego typu technologia pozwoli Ci mieć zawsze zaplanowane zakupy, bo lodówka sama da Ci znać, że kończy się dany produkt.
Inna opcja to na przykład waga elektroniczna kuchenna z aplikacją, która zważone rzeczy umieszcza w formie listy na Twoim telefonie – w ten sposób możesz pomagać sobie z kontrolą przyjmowanych kalorii, na przykład na diecie.
Kluczem jest też umiar, bo zagracenie kuchni zbędnymi akcesoriami wcale nie pomoże, a wręcz przeciwnie. W ciasnym pomieszczeniu trudniej jest gotować, trudniej utrzymać porządek, co przecież jest podstawą do tego, by gotowało się lekko, łatwo i szybko. Wybieraj więc sprawdzone gadżety i akcesoria, których naprawdę potrzebujesz. Zajrzyj do dobrych elektromarketów i wybierz dla siebie coś, co pozwoli Ci efektywnie wykorzystać swój talent kulinarny!
Artykuł sponsorowany
materiał partnera | informacja