Targ na Zielonym, który po raz pierwszy został zorganizowany także na placu Krakowskim, cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców Gliwic. Od 14 maja aż do października, w każdą środę, gliwiczanie będą mogli tam kupić świeże produkty od lokalnych producentów.
Świeże owoce i warzywa, jajka, sery, pieczywo, ciastka, a także rzemieślnicze lody i kawa – wszystko to dostępne będzie bliżej centrum Gliwic. Dotychczas Targ na Zielonym odbywał się jedynie w soboty (8:00-13:00), w Hali Modeli GZUT przy ulicy Wincentego Pola. Od połowy maja mieszkańcy zaopatrzą się w produkty w dwóch miejscach, w różne dni tygodnia.
W każdą środę w godzinach od 13:00 do 17:00 na placu Krakowskim będzie można skorzystać z oferty gospodarzy i rolników, którzy od prawie dziewięciu lat współtworzą gliwicki targ zdrowej żywności.
Nowa lokalizacja to okazja, by zrobić zakupy prosto u źródła, porozmawiać ze sprzedawcami o ich produktach i wesprzeć lokalnych wytwórców.
Organizatorzy zapewniają, że na miejscu będzie można kupić ekologiczne i naturalne, sezonowe produkty bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów, znaleźć wyroby małych, rodzinnych gospodarstw – m.in. ekologiczne owoce i warzywa, świeży nabiał (krowi, kozi i owczy), jaja od wolnych kur, naturalne wędliny, ryby, miody i przetwory. To także okazja by wypić kawę z gliwickiej palarni Kafar, zjeść rzemieślnicze lody produkowane na kozim i owczym mleku, a przy okazji wymienić książki z Miejską Biblioteką Publiczną, która od czasu do czasu będzie towarzyszyć targowym wydarzeniom.
(żms)
fot./wid. ŁG/24GLIWICE.PL