Badanie żywności — dlaczego ocena sensoryczna jest niezbędna?

Metoda kontroli, która jest zwana sensoryczną oceną żywności, pomaga pozbyć się żywności, która jest szkodliwa.

 
Ze zmartwieniem trzeba zauważyć, że takich artykułów spożywczych jest coraz więcej. Nigdy wcześniej nie było tak silnej domieszki substancji chemicznych w żywności, jak obecnie. Jest to najbardziej dostrzegalne, gdy zapoznajemy się z treścią etykiet, które są umieszczone na opakowaniach produktów.

W czym może pomóc ocena sensoryczna?

Należy pamiętać, że wyniki testów nie są wystarczające do odrzucenia lub zatwierdzenia produktu. Jak dobrze poruszasz się po supermarkecie? Czy lubisz próbować żywności, która brzmi smacznie i wygląda dobrze, ale w rzeczywistości nie jest tak smaczna? Okazuje się, że bardzo łatwo jest popełnić błąd przy wyborze żywności, zwłaszcza przy zakupie produktów nieprzetworzonych, takich jak warzywa i owoce. Doświadczony specjalista przeprowadza badania konkretnej partii towaru lub określonej linii produktów. Monitoruje jego jakość od początku do końca i upewnia się, że wszystkie wymagania zostały spełnione.

Niezwykle ważne są też badania gruntu, które odpowiadają za jakość produktów. Aby móc specjalistycznie przeprowadzić tego typu badania, trzeba mieć ogromną więc wiedzą z zakresu techniki żywności, ale też procesów technologicznych, jakie biorą udział w produkcji. Skala opinii być może dostosowana różnie, nie ma jednego konkretnego wskazanego modelu, ale biegli od kwestii żywienia sugerują, że najlepiej skupić się na pięciu randze oceny.

Zapach i wygląd jedzenia

Najczęstszą żywnością poddawaną ocenie sensorycznej jest żywność, która szybko traci świeżość. Smak i wygląd są najważniejszymi czynnikami decydującymi o jakości tej żywności, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak przenosić żywność z jednego pojemnika do drugiego lub jak ją rozcieńczyć. Przede wszystkim należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone i czy nie wycieka. Czasami już sam zapach po otwarciu opakowania świadczy o tym, z jakim produktem mamy do czynienia.

Należy uważnie obserwować ślady pleśni i bakterii. Takie skażone produkty nie mają prawa wrócić na półki sklepowe ani znaleźć się na nich w oryginalnej wersji. W przypadkach, gdy nie ma możliwości takiego zanieczyszczenia, można je jednak zwrócić po obniżonej cenie ze względu na wady jakościowe.

Po co jest jeszcze ocena sensoryczna?

Okresowa ocena sensoryczna żywności w supermarketach pozwala na terminowe usuwanie niezdrowej i przeterminowanej żywności, tak aby nikt nie był narażony na niebezpieczeństwo. Obowiązkiem specjalisty kontrolującego żywność jest poinformowanie kierownictwa sklepu, że dana partia towaru nie nadaje się do spożycia, oraz wyeliminowanie produktów stwarzających zagrożenie.

Ocena sensoryczna jest ważną częścią procesu zapewniania jakości. Przyczynia się ona między innymi do zmniejszenia liczby stwierdzonych przypadków salmonelli, chorób jelit i różnego rodzaju niestrawności, które są spowodowane nie w pełni bezpieczną żywnością. Najlepszym sposobem zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest właśnie niezastąpiona ocena sensoryczna, która obejmuje badania wyglądu, koloru, aromatu i smaku.

materiał partnera