Metamorfoza skweru nad DTŚ rozpocznie się jeszcze w czerwcu. Za kilka dni przekazanie placu budowy

Zagospodarowaniem skweru nad DTŚ zajmie się Przedsiębiorstwo Remontów Ulic i Mostów SA – gliwicka spółka komunalna, która wygrywa wiele przetargów w mieście, zdobyła i to zlecenie. Właśnie podpisano umowę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, prace rozpoczną się w czerwcu, a zakończą w trzecim kwartale.

 
Na skwerze wyrośnie ponad 60,6 tys. roślin: 127 drzew, 2377 krzewów, 25 973 byliny, 31 910 roślin cebulowych i 220 pnączy. By utrzymać rośliny w dobrej kondycji, zostanie zamontowany system nawadniający. Dla komfortu spacerowiczów powstaną też zacienione miejsca wypoczynku, będzie też wątek historyczny – dawny Kanał Kłodnicki upamiętnią specjalne tablice. Teren już jest przygotowywany pod inwestycję – drzewa, które dotychczas znajdowały się na skwerze zostały przesadzone w inne miejsca – 49 wiśni upiększyło aleję Sikornik, a 18 miłorzębów zieleniec koło ronda im. Stanisława Byliny, w pobliżu ul. Dubois.

Prace związane z zagospodarowaniem skweru według koncepcji gliwickiej Pracowni 44STO ruszą w czerwcu – plac budowy zostanie przekazany w przyszłym tygodniu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem zakończą się jeszcze w tym roku.

Bez zmian pozostanie układ alejek. Pomiędzy nimi pojawią się różnorodne kompozycje drzew, krzewów i bylin, które będą zdobić skwer przez cały rok. Drzewa zostaną posadzone na podwyższonych rabatach wypełnionych dużą ilością substratu glebowego, który umożliwi prawidłowy rozwój roślin. W kilku miejscach staną pergole, dzięki którym w gorące, letnie dni będzie można odpocząć w cieniu. Pod częścią z nich zostaną ustawione stoły i ławy piknikowe.

Powstanie też przestrzeń do odpoczynku, która latem będzie pełnić funkcję ozdobionej palmami miejskiej plaży. Odpocząć będzie można także na różnego rodzaju ławkach i siedziskach, a rower przypiąć do bezpiecznego stojaka. Od zgiełku towarzyszącego DTŚ spacerowiczów będą izolować nasadzone pasmowo krzewy.

Nie zabraknie też ozdobnych rabatek traw i bylin, wśród których będzie można odpocząć na wygodnych leżakach, przestrzeń upiększy też łąka kwietna z pożytecznymi dla owadów kwiatami.

Zadbano też o upamiętnienie przeszłości tego miejsca – dawniej w śladzie DTŚ biegł Kanał Kłodnicki. Jego historię będzie przypominać instalacja przestrzenna z kamieni pochodzących z 200-letniej śluzy kanału odkopanego przy budowie DTŚ. Wykopane w trakcie budowy kamienie zostaną oczyszczone i umieszczone w miejscu przecinania się głównych ciągów komunikacyjnych. Wokół głazów zamontowane będą siedziska. Pojawią się też tablice ze zdjęciami i informacjami na temat kanału. Inwestycja będzie kosztować niemal 3,9 mln zł.

(opracowanie żms)/UM Gliwice(mf)