Plac w centrum Gliwic raz w tygodniu zamieni się w targowisko. Handel wystartuje w połowie maja

Na placu Krakowskim raz w tygodniu w środę organizowany będzie Targ na Zielonym. Gospodarze i rolnicy, którzy od kilku lat sprzedają w Gliwicach zdrową i ekologiczną żywność, od połowy maja będą mieli do tego dodatkową okazję i drugą lokalizację.

W każdą środę plac na styku śródmieścia i dzielnicy akademickiej zamieni się w targowisko. Będzie to druga lokalizacja do handlu produktami prosto od producenta – dotąd w soboty przed południem Targ na Zielonym odbywał się (i nadal będzie) jedynie w hali modeli GZUT przy ulicy Wincentego Pola. Nie jest to jednak miejsce szczególnie łatwo dostępne dla niezmotoryzowanych mieszkańców Gliwic. Znalezienie miejsca bliżej centrum sprawi, że dostęp do oferty wystawców niewątpliwie wzrośnie.

Pierwsza handlowa środa – 14 maja

W każdą środę, od 14 maja aż do października, w godzinach od 13:00 do 17:00 będzie można skorzystać z oferty gospodarzy i rolników, którzy od prawie dziewięciu lat współtworzą gliwicki targ zdrowej żywności. Nowa lokalizacja to okazja, by zrobić zakupy prosto u źródła, porozmawiać ze sprzedawcami o ich produktach i wesprzeć lokalnych wytwórców.

Organizatorzy zapewniają, że na miejscu będzie można kupić ekologiczne i naturalne, sezonowe produkty bezpośrednio od lokalnych rolników i producentów, znaleźć wyroby małych, rodzinnych gospodarstw – m.in. ekologiczne owoce i warzywa, świeży nabiał (krowi, kozi i owczy), jaja od wolnych kur, naturalne wędliny, ryby, miody i przetwory.

To także okazja by wypić kawę z gliwickiej palarni Kafar, zjeść rzemieślnicze lody produkowane na kozim i owczym mleku, a przy okazji wymienić książki z Miejską Biblioteką Publiczną, która od czasu do czasu będzie towarzyszyć targowym wydarzeniom.

Ponad 60 wystawców

Organizatorem wydarzenia, które od połowy maja będzie odbywać się także na placu Krakowskim, jest Fundacja Na Zielonym – organizacja promująca bezpośrednią sprzedaż i lokalne rolnictwo.

Targ na Zielonym powstał w 2016 roku jako naturalna kontynuacja naszej działalności w Gliwickiej Kooperatywie Spożywczej Tomata. Jej formuła nie dawała możliwości otwarcia się na większą liczbę osób, a zainteresowanie naturalną, zdrową żywnością było ogromne. Dostęp do jakościowych produktów z pewnego źródła był w tym czasie bardzo ograniczony, a wyszukiwanie rolników, produkujących w sposób tradycyjny, docieranie do nich i pozyskiwanie ich dla naszej inicjatywy wcale nie był prostą sprawą – czytamy na stronie Fundacji.

Na pierwszej edycji Targu, w niewielkiej hali przy ul. Dubois, fundacji udało się się zgromadzić 11 wystawców… Cztery lata później ta przestrzeń targowa stała się za ciasna.

Dzięki życzliwości Gliwickich Zakładów Urządzeń Technicznych Targ znalazł nowy dom. Ponad cztery razy większa, przepiękna Hala Modeli, której historia sięga XIX wieku, pozwoliła na rozwój i zwiększenie skali działalności, bez potrzeby rezygnacji z niezwykłego charakteru, tworzonego przez postindustrialne wnętrza – kontynuuje organizacja.

Obecnie fundacja na stałe współpracuje z ponad 60 wystawcami. W hali GZUT Targ na Zielonym odbywa się w soboty w godzinach 8:00-13:00.

Pierwsza wyprzedaż garażowa na placu Krakowskim z opóźnieniem

Na placu Krakowskim od lat, począwszy od wiosny do jesieni, raz w miesiącu odbywały się wyprzedaże garażowe. W tym roku ich rozpoczęcie będzie opóźnione ze względu na rozłożenie się tam wesołego miasteczka.

Jak można dowiedzieć się z wpisu w mediach społecznościowych Rady Dzielnicy Śródmieście, pierwsza tegoroczna okazja do pozbycia się zbędnych, acz przedstawiających wartość rzeczy z domu, zaplanowana została na 3 niedzielę czerwca.


(żms)

Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
45 komentarzy
 najwyżej ocenione
od najnowszych    chronologicznie 
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze